Prezentarea Compartimentului de Evaluare și Orientare Școlară și Profesională (C.E.O.S.P)

Compartimentul de Evaluare și Orientare Școlara și Profesională (CEOSP) are ca scop evaluarea, asistenţa psihoeducațională, orientarea/reorientarea școlară și profesională a copiilor, elevilor și a tinerilor cu CES, precum și identificarea nevoilor specifice ale acestora, asigurarea condițiilor optime de integrare școlară, profesională și socială.

Beneficiarii acestui serviciu sunt:

a) toti copiii, elevii și tinerii cu CES din învățământul special și special integrat;

b) copiii, elevii și tinerii propuși spre evaluare de către comisiile interne de evaluare continuă (CIEC);

c) copiii, elevii și tinerii propuși spre evaluare, la solicitarea: părinților, conducerilor unităților de învățământ, cadrelor didactice care au lucrat cu copiii/elevii/tinerii în cauză, psihologilor școlari, conducerilor centrelor de plasament, conducerilor centrelor de primire a minorilor, autorităților locale;

d) copiii, elevii și tinerii cu CES din unitățile de învățământ cu dublă subordonare – Ministerul Educației Naționale și Ministerul Justitiei, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății.

Serviciile educaționale oferite în urma evaluării pot fi: curriculum adaptat, profesor de sprijin, terapia tulburărilor de limbaj, consiliere psihopedagogică, mediere școlară, învățământ special, învățământ special integrat, învățământ special pentru deficienți senzoriali, învățământ profesional special și alte alternative educaționale.

 

Comisia de Orientare Școlară și Profesională (COȘP)

Scop: Realizează orientarea școlară și profesională a copiilor/elevilor/tinerilor în acord cu particularitățile fizice, fiziologice și psihologice pentru a se valorifica potențialul copilului și a favoriza integrarea lui socio-profesională adecvată.

Competențe: emite certificatul de orientare școlară și profesională (valabil de la data emiterii până la finalizarea nivelului de învățământ/certificatului medical A5).

Principii ce guvernează activitatea CEOȘP/COȘP:

  1. principiul echității – din perspectiva dreptului la educație, în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare;
  2. principiul relevanței – în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economice;
  3. principiul eficienței – în baza căruia se urmărește obținerea de rezultate educaționale maxime, prin gestionarea resurselor existente;
  4. principiul asigurării egalității de șanse – în scopul facilitării accesului la orice formă de educație și asigurării șanselor egale oricărui copil, elev, tânăr, indiferent de rasă, etnie, naționalitate, limbă, religie, apartenență la o categorie defavorizată;
  5. principiul incluziunii sociale;
  6. principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia;
  7. principiul participării și responsabilizării părinților.

Cererea de realizare a evaluarii poate fi făcută, după caz, de către părinte/tutore legal instituit/școală/instituții educaționale/instituții ale statului.

0 Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.